RPTC Tactical

15591407_1571015342915116_8873641604851412121_o

Alcohol: een bewuste benadering voor de tactical professional

Veel sociale activiteiten gaan gepaard met alcoholgebruik. Dit geldt vooral voor de tactische populatie. Zie het uitdrinken van een collega of bij binnenkomst, het spuiten van bier of bij een bevordering dat de strepen worden ingeleid met alcohol.

Het consumeren van alcohol is een persoonlijke keuze, maar het is beperkende factor op je prestaties:

 • Beperkt de groei van je spieren
 • Je raakt uitgedroogd
 • Voorkomt spier herstel
 • Testosteron gaat omlaag
 • Beperkt je energie
 • Maak je dik
 • Voorkomt voedingsopname

Het is nogmaals een persoonlijke keuze, maar wees geïnformeerd als tactical professional. 

Hier onder hebben we een paar strategieën uitgeschreven die komen uit de educatie module van de RPTC Tactical tribe. Als je dit leest voeg je vooral jezelf toe en kom in contact met gelijkgestemde en diepgaande (gratis) content: https://tribe.rptctactical.nl/.

Alcohol

Afhankelijk van je leeftijd en levensfase kan je relatie met alcohol verschillen. Hieronder behandelen we enkele veelvoorkomende situaties met betrekking tot alcohol en hoe je ermee kunt omgaan als tactical professional.

Alcohol als sociaal smeermiddel

In sociale situaties waarin drinken de norm is, kan het lastig of moeilijk zijn om de enige persoon te zijn die niets drinkt. In deze situaties werken een paar strategieën goed:

 • Wissel af tussen alcoholische en niet-alcoholische drankjes.
 • Neem bij je drankje een glas water en wissel af tussen beide.
 • Drink langzaam – geniet van elke slok. Probeer te zien hoelang je met een drankje kan volhouden.
 • Bestel een non-alcoholische versie van wat anderen drinken.
 • Ga op tijd weg. Kom opdagen, heb een leuke tijd, maar zorg dat je van tevoren een plan hebt om te vertrekken.

Alcohol als een manier om met stress om te gaan

Als je hebt geleerd dat stressverlichting betekent dat je moet drinken, is dat een teken dat je geen andere positieve manieren hebt om te ontspannen of effectief met stress om te gaan. Alcohol is een bekende weg een handige afleiding van het omgaan met de werkelijkheid.

Als je merkt dat je in dit patroon vervalt, is het tijd om andere positieve uitlaatkleppen te vinden en effectievere manieren van omgaan met stress te ontwikkelen. Bedenk andere uitlaatkleppen die je helpen je doelen te bereiken en die het moeilijk maken om naar alcohol te grijpen – haal het uit je leefomgeving en vertel je vrienden dat je op dit moment niet drinkt.

Alcohol als uitlaatklep

Het drinken van één of twee drankjes in de avond als een manier om ‘te ontspannen’ is meestal aangeleerd gedrag. Alcohol helpt je niet daadwerkelijk beter te slapen of te ontspannen, maar het drinken van een drankje kan wel heel ontspannend zijn.

Als je merkt dat je naar een drankje grijpt als een manier om te ontspannen, is de eenvoudigste manier om dit te veranderen om alcohol langzaam te vervangen door een alcoholvrij alternatief. Door dit te doen, kun je het proces van ‘een drankje doen’ behouden en jezelf de ruimte geven om gewoon te zitten, te ontspannen en te genieten van je drankje. Het proces zelf is vaak ontspannend, niet zozeer het drankje zelf. Dit betekent niet dat je niet kunt genieten van de smaak van je favoriete alcoholische drank, maar je kunt ook een ander, minder schadelijk drankje vinden om van te genieten.

Als je merkt dat je onder invloed van alcohol moet zijn en een alternatief ‘niet voldoet’, ontwikkel je langzaam of heb je al een afhankelijkheid van alcohol. In dat geval is het raadzaam professionele hulp te zoeken om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Op zoek naar meer wijsheid en mentorschap? Ervaren en toepassen? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier.

Voeg jezelf tot onze tribe: https://tribe.rptctactical.nl/

Tot snel,

Patrick van der Vlies

RPTC Tactical

Deel deze post