RPTC Tactical

20221210112327_IMG_4985

In de schoenen van de moderne krijger: de onstilbare dorst naar kennis en wijsheid.

De echte uitdaging van de moderne krijger gaat veel verder dan het fysieke domein. In een continu veranderende wereld, waar informatie zo overvloedig aanwezig is, ligt de uitdaging in het onderscheiden van wat is relevant en wat is ruis. Kennis is macht, zeggen ze, maar ware macht komt van wijsheid – het vermogen om die kennis toe te passen wanneer het er het meest toe doet.

Verbreden van je horizon

De moderne krijger heeft toegang tot een schat aan informatie, en de sleutel is om ervoor te zorgen dat hij deze effectief benut:

Boeken duiken diep in onderwerpen en bieden context en diepte.

Audioboeken bieden dezelfde diepte, maar kunnen onderweg worden geconsumeerd.

Documentaires verrijken de kennis met beelden en interviews.

Podcasts bieden inzicht in de gedachten en ervaringen van experts en enthousiastelingen.

Apps zoals Blinkist destilleren de kern van uitgebreide teksten, ideaal voor de krijger die altijd onderweg is.

Terwijl je je kennis uitbreidt, blijf niet alleen in je eigen domein. Verken aangrenzende gebieden en zelfs compleet andere domeinen. Je weet nooit waar je een pareltje van wijsheid kunt vinden.

Succesvolle Gewoontes

Wijsheid komt met consistentie. Het regelmatig consumeren van kennis en het stellen van vragen leidt tot inzicht. Bruce Lee zei ooit: “Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.” De moderne krijger filtert de kennis, neemt wat nodig is, en voegt zijn eigen ervaring toe om iets unieks te creëren.

Het vastleggen van gedachten, ideeën en inzichten, zoals ik doe met Evernote, kun je helpen deze kennis te vast te leggen voor later. Neem bijvoorbeeld een notitie die ik onlangs heb gemaakt over de Elementaire Commando Opleiding – 7 juli 2023 – Meeste stoppers door eigen verzoek, klein percentage door beoordeling of medische ontheffing. Het samenvoegen en creëren lijdt weer tot nieuwe inzichten waardoor ik mijn kandidaten help en wellicht jou weer wijzer maakt.

Leren van Iedereen en optimaal gebruikmaken van je tijd

De moderne krijger is nederig. Hij erkent dat er altijd iets nieuws te leren is, en vaak van de onverwachtste bronnen. Elk individu draagt een uniek stukje wijsheid met zich mee, wachtend om gedeeld te worden. Laat deze gedachte ook je helpen om beter te luisteren. Tegelijkertijd is tijd het kostbaarste bezit van een krijger. Benut elk moment waar ruimte is om je kennis te vergroten en groei elke dag.

Conclusie

Een moderne krijger kent nooit verzadiging als het gaat om leren. Zijn reis naar kennis en wijsheid is oneindig, en elke stap op dit pad verrijkt zijn ziel en scherpt zijn vaardigheden aan. Dus, voor jou, de krijger van vandaag: blijf hongerig, blijf leren, en je zult manieren vinden om te groeien.

Op zoek naar meer wijsheid en mentorschap? Ervaren en toepassen? Neem dan contact met mij op via het onderstaande contactformulier:

Tot snel,

Patrick van der Vlies

RPTC Tactical

Deel deze post