RPTC Tactical

IMG_5352

De gunfactor: een onderbelicht element in opleiding en selectie

Bij de voorbereiding op een opleiding of selectie wordt de gunfactor zelden besproken. Ondanks alle eisen speelt de menselijke factor een cruciale rol in het slagen of goed beoordeeld worden. In kleinere groepen waar intensief wordt samengewerkt, is het bijzonder belangrijk dat je wordt geaccepteerd.

Je moet niet alleen goed worden bevonden door het kader, maar ook door je medecursisten of medekandidaten. De vraag is wat je wel en niet moet doen tijdens een selectie of opleiding om bij een groep of instructiekader in de smaak te vallen zodoende je droom stap te realiseren.

Niet doen:

 1. De allesweter: Deze persoon staat graag op de voorgrond, claimt alles al eens meegemaakt te hebben en corrigeert anderen, terwijl zijn eigen zaken niet op orde zijn. Zorg dat je je ervaring op het juiste moment deelt en soms stil blijft. Dit voorkomt afwijzing door je medecursisten of medekandidaten. Voel de groep aan en let op je houding.
 2. Stomme vragen stellen: Vragen als “Moet het gasmasker mee?” of “Moet de helm op?” zijn niet ongewoon. Hoewel het stellen van vragen niet verboden is, zijn het vaak dezelfde mensen die dergelijke vragen stellen. Probeer informatie uit je team te halen, luister goed en noteer dingen als je vergeetachtig bent. Stel geen vragen om het vragen stellen.
 3. In de emotie verliezen: Tijdens een opleiding of selectie word je zowel fysiek als mentaal getest, en dit kan zowel rechtvaardig als onrechtvaardig zijn. Vermijd discussies met je medecursisten of medekandidaten en met kaderleden als je emotioneel bent. Dit is een strijd die je niet zult winnen. Blijf koel en beheerst. Niemand wil met je samenwerken als je niet je emoties onder controle kunt houden.
 4. De plusser: Dit is iemand die altijd alles beter, sneller, harder kan, meer kan drinken of een stoerder verhaal heeft dan de rest. Stop met opscheppen.
 5. De oogdienaar: Deze persoon werkt hard als de kaderleden kijken, maar sluit af als ze niet kijken. Dit gedrag wordt opgemerkt door je medecursisten of medekandidaten, en je zult er vroeg of laat op afgerekend worden.
 6. De remy: Deze persoon verhoogt het tempo terwijl anderen het moeilijk hebben, is altijd de eerste die naar huis gaat of in bed ligt, en pakt altijd het lichtste voorwerp om zichzelf te sparen. Je benadeelt de rest en bent geen teamspeler.
 7. In discussie gaan: Je bent hier voor een opleiding of selectie. Houd dat in gedachten. Je gaat de discussie met een kaderlid niet winnen. Blijf rustig en beheerst.
 8. Altijd non-verbaal reageren: Let op je non-verbale communicatie, zoals zuchten, kreunen of ogen rollen. Deze worden opgemerkt. Accepteer dat je soms weer van voren af aan moet beginnen.

Doen:

 1. Humor: Humor kan licht werpen op de donkerste momenten. Het is belangrijk dat er ruimte is om te lachen, zowel voor jezelf als voor anderen.
 2. Toon eigenaarschap: Wees eerlijk als je medicijnen slikt of een blessure hebt die blijvende schade kan veroorzaken. Maar ook als je iets verloren hebt of als er thuis iets speelt dat je bezighoudt, moet je dit aangeven.
 3. Doe wat er gezegd wordt: Volg de instructies zonder er te veel over na te denken. Als je bijvoorbeeld wordt gevraagd een stretcher op te tillen, doe dat dan.
 4. De grijze muis: Probeer niet op te vallen, in positieve of negatieve zin. Je voldoet aan de eisen, en aan het einde van de rit kent niemand je naam. Dit kan een succesvolle strategie zijn, aangezien je waarschijnlijk het einddoel bereikt. Maar je moet wel overwegen of je hiermee bekend wil staan.
 5. Fouten maken: Een open mindset, wees integer en durf jezelf altijd in de spiegel aan te kijken. Leer ervan!

Doe er je voordeel mee.

Tot snel,

Patrick van der Vlies

RPTC Tactical

Deel deze post